Mitä vihreä siirtymä alallamme merkitsee ja miten se vaikuttaa arkkitehtitoimistoihin?

TULE MUKAAN!

Ensimmäinen ATL Meet järjestettiin syksyllä 2022 ja se sai osallistujilta loistavat palautteet. Tällaista tapahtumaa oli jäsentoimistoissamme kaivattu. Meet järjestetään taas syksyllä, tällä kertaa Tampereella, ja se kokoaa arkkitehtitoimistot ympäri maan yhteen ajankohtaisten aiheiden äärelle! 

Tapahtuman kohderyhmänä ovat arkkitehtitoimistojen johto, omistajat ja osakkaat, pääsuunnittelua tekevät ja projektipäälliköt.

Tänä syksynä Meetissä käsitellään vihreän siirtymän merkitystä ja vaikutuksia arkkitehtitoimistoihin, ja pohditaan sitä, miten arkkitehdit voivat saavuttaa lisää jalansijaa muutoksen kynnyksellä.
Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin. Kestävä talous nojaa vähähiilisiin sekä kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin. Se tarkoittaa, että rakentamisessa ja rakennetussa ympäristössä myös suunnittelun ja suunnittelijoiden merkitys tulee kasvamaan. 

Päästöjen vähentämiseksi tarvitaan teknisesti toimivaa ja taloudellisesti järkevää sääntelyä, jolla on suora vaikutus uuden suunnitteluun ja vanhan korjaamiseen. Vihreän siirtymän myötä eri alojen toimijoiden on huomioitava sen vaikutukset poliittiseen päätöksentekoon, uuteen lainsäädäntöön sekä hankkeiden rahoitukseen unohtamatta inhimillisiä tekijöitä ja kulttuurista muutosta. 

Vihreä siirtymä luo uusia tarpeita ja ratkaisuja synnyttäen kasvua ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Samalla kehittyy uutta osaamista, jolle on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla. Tämä osaaminen kokonaisuudessaan parantaa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä, jossa arkkitehdeilla on merkittävä rooli ja rajattomasti liiketoimintamahdollisuuksia.

Tutustu tapahtuman ohjelmaan!

 

OHJELMA 2024 >>

Tule mukaan Early Bird -hintaan!

Osta liput tästä

Early Bird -hinnat voimassa 30.6. saakka:

ATL:n jäsenille 380 e (norm. 410 e)
Muille 450 e (norm. 495 e)

Illallisliput veloitetaan erikseen.

Ryhmävaraukset (ryhmä väh. 5 osallistujaa): heli.vilmi(at)atl.fi

Kuvassa Matti Kuittinen ja Sergej von Bagh Meetissä 2022.

 

Tästä voit tutustua aiempiin Meeteihin:

2023 ATL Meet Helsingissä

2022 ATL Meet Turussa

 

 

PUHUJAT

 

 

 

 

Niklas Nolsøe

Business Development Director, Lendager Architects

Nolsøe is an architect from the Royal Danish Academy of Fine Arts in Copenhagen and a construction architect from the Copenhagen School of Technology. Niklas has been working at Lendager for almost 10 years and has been a key person in establishing the company as a front runner and one most influential architecture studios and strategic consultancies working within the realm of sustainability and circular economy.

As business development director, Niklas is responsible for the company’s growth and ensuring that the latest and most innovative knowledge on sustainability and circularity is implemented within a wide range of typologies, scales, and consultancy services. His goal is to push the boundaries and scale sustainable transition throughout the value chain. Niklas’ double degree provides him with the ability to combine technical knowledge with creativity to leverage the level of circular innovation in the projects, from developing new materials and design concepts to facilitating new collaborations and processes across the built environment.

 

Juha Laurila

Elinkeinojohtaja, Rakennusteollisuus RT / INFRA ry

Laurila vastaa INFRA ry:ssä elinkeinopolitiikasta ja Rakennusteollisuus RT:ssä hän vetää kiertotalous/biodiversiteettitiimiä. Hän on myös vastannut Rakennusteollisuuden biodiversiteettitiekartan valmistelusta ja jatkotoimenpiteiden suunnittelusta.

”Näen rakennetussa ympäristössä todella ison vielä hyödyntämättömän potentiaalin luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta ja haluan olla mukana valjastamassa rakennettua ympäristöä luontokadon jarruttamiseen”, Juha toteaa.

 

Kirsi Martinkauppi

Hallitusneuvos, Rakennukset ja rakentaminen -yksikön johtaja, ympäristöministeriö

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. Lausunnolla olleen rakentamislain korjaussarjan tarkoituksena on keventää byrokratiaa ja vähentää hallinnollista taakkaa. Lausuntopalautteen johdosta rakentamisluvan kolmen kuukauden käsittelyaikatakuun, rakennuksen hiilijalanjälkilaskennan sekä tietomallimuotoisen rakentamisluvan voimaantulo siirtyvät vuodella eteenpäin, 1.1.2026 alkaen. Hiilijalanjälkilaskennan sisältävä rakennuksen ilmastoselvitys säädetään toimitettavaksi lopputarkastuksen yhteydessä. Rakennuksen materiaaliseloste muuttuu rakennustuoteluetteloksi. Korjaussarja sisältää puhtaan siirtymän sijoittamisluvan, joka sujuvoittaa puhtaan siirtymän teollisuushankkeiden rakentamista.

Mari Pantsar, ATL Meet 2024 -tapahtuman puhuja

 

Mari Pantsar

Dosentti ja partneri, Kari & Pantsar Oy

Pantsar on toiminut yli 20 vuotta yksityisellä ja julkisella sektorilla ympäristö- ja vastuullisuusasioiden johtotehtävissä ja useiden organisaatioiden hallituksissa.
Hän käsittelee esityksessään EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian vaikutuksia ja ennen kaikkea uusia mahdollisuuksia suunnittelussa ja rakentamisessa. Lisäksi keskustellaan, kuinka taksonomian ja EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) välisiä synergioita voidaan hyödyntää arkkitehtitoimistojen liiketoiminnan kehittämisessä.

Petri Rajaniemi, ATL MEET 2024 moderaattori

 

Petri Rajaniemi

Nykyisyysselittäjä, thinker – writer – speaker – advisor, Ponder NOBS Oy

Rajaniemi toimii ATL MEETin moderaattorina.

 

Sofie Pelsmakers (she/her)

DipArch MSc MRes PhD ARB RIBA SFHEA
Professor Sustainable Architecture and Housing Design, Tampere School of Architecture

Pelsmakers has dedicated the past two decades to teaching, designing and researching sustainable architecture along three interconnected lines (sustainable living environments, housing design research and sustainable architecture pedagogy) that have a clear societal urgency and that are not limited to technological innovations but offer wider insights into socially and environmentally responsible design. At the Tampere School of Architecture (Finland), her collaborative work connects research, teaching and practice for the training of the architects of the future.  She authored  The Environmental Design Pocketbook, and co-authored ’People, Energy, Buildings- Making Sustainable Architecture Work’ and ’Designing for the Climate Emergency: A Guide for Architecture Students’. She also co-guest-edited the first volume of the RIBA Design Studio Journal: ’Architecture and the Climate Emergency: Everything Needs to Change and was lead of the ARCH4CHANGE educational development project (www.arch4change.com).

 

Toni Tuomola

yksikönjohtaja, Skanska Talonrakennus Oy

Recreate – betonielementtien uudelleenkäyttö kiertotaloudessa

Kansainvälisen ReCreate-projektin tavoitteena on selvittää, miten käytetyt betonielementit voidaan purkaa vahingoittamatta niitä uudelleenkäyttöön uusissa rakennuksissa ja muuttaa prosessista kannattava liiketoiminta. Nelivuotinen, 2025 päättyvä hanke on saanut EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoitusta. Skanska pilotoi Tampereella sekä rakennusosien irrottamista että uudelleenkäyttöä uudisrakentamisessa.

LOISTAVA MAHDOLLISUUS TAVOITTAA PÄÄTTÄVÄSSÄ ASEMASSA OLEVIA ARKKITEHTEJA!

ATL MEET 2024 – KUMPPANIPAKETIT ON LOPPUUNMYYTY!

EDELLISVUOSIEN YHTEISTYÖKUMPPANILTA KIITOKSET:

”Olimme mukana myös edellisissä ATL Meeteissä Turussa vuonna 2022 ja Helsingissä 2023. Olimme todella tyytyväisiä tilaisuuteen! Järjestelyt oli hoidettu ammattimaisesti, osallistujat viihtyivät ja olivat aktiivisia myös meidän suuntaan. 

Suosittelen ATL Meet -tilaisuutta lämpimästi myös muille alan toimijoille!”

– Matti Tiilikainen, ASKELE

 

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME

 

PLATINA- ELI PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANI

 

Luotettava tietopalvelukumppanisi rakentamisen elinkaaressa

 

 

 

KULTAKUMPPANI

 

HOPEAKUMPPANI

PRONSSIKUMPPANIT

 

UTU Oy