Siirry sisältöön
Arkkitehtitoimistojen liitto ATL
Arkkitehtitoimistojen liitto / Blogi / Terveiset South-North Architecture -symposiumista
Login
  • Etusivu
  • Arkkitehtipalvelut
  • Arvoa arkkitehtuurista
  • ATL MEET 2025
  • ATL vaikuttaa
  • Blogi
  • Jäsentoimistot
  • Uutishuone
  • Yhteystiedot
  • The Association of Finnish Architects’ Offices
  • Jäsenpalvelut
  • Kirjaudu sisään

Terveiset South-North Architecture -symposiumista

20.6.2024

Terveiset South-North Architecture -symposiumista

Andalusian alkukesässä 3.-4.6. järjestettiin SNA, South-North Architecture -symposiumi Malagan yliopistossa, arkkitehtuurin osastolla.
Kaksipäiväisessä tilaisuudessa luennoi viisi espanjalaista arkkitehtia ja kolme suomalaista.

 

Ystävyyssuhteista alkaneen SNA yhteisön ajatus on luoda ja ylläpitää vuoropuhelua ja ajatusten jakamista Suomen ja Espanjan Andalusian välillä arkkitehtuurin alalla. Seminaarin järjestelyistä vastasivat sevillalainen arkkitehti Borja Sallago, Suomesta Mikko Summanen ja Matti Sanaksenaho, yhteistyökumppaneinaan Malagan yliopisto, ATL ja Suomen suurlähetystö. Aikaisemmat SNA-tapahtumat olivat olleet Suomen Sevillan maailmannäyttelypaviljongin 30-vuotisuudelleenavajaiset peruskorjauksen jälkeen, mistä SNA sai alkunsa 2022, Symposiumi Oulun yliopistossa ja Aalto-yliopistossa 2023. Nyt oli vuorossa Malaga.

 

Ensimmäisen päivän teemana oli ”From Ideas to Conditions”. Pohjustettuina lähtökohtina luennoille oli tämän päivän kolme megatrendiä: ilmastonmuutos, resurssien rajallisuus ja geopoliittinen epävakaus.

Rainer Mahlamäki Lahdelma & Mahlamäeltä toi esitelmässään esiin pirstoutuneen ja laaja-alaisen toimintakentän ainakin suuremmissa projekteissa. Rakennusmateriaaleja tuodaan ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Tällaisessa toimintakentässä on vaikeaa rakentaa perinteisesti ja kestävästi lähialueen materiaaleista. Hän näytti esimerkkinä Liettuassa rakenteilla olevan holokaustimuseon. Esittelyssä esiin nousi nykyarkkitehtuurin paikallisuus tai ainakin paikallisuuden kunnioittaminen. Puolan Varsovan Juutalaismuseon kohdalla hän kertoi tontilla sijainneen juutalaisten holokaustimuistomerkin olleen lähtökohta rakennusta halkaisevalle pääaulalle, ”jakautuneelle merelle”. Mahlamäki päätti luentonsa identiteetin pohtimiseen, sitä hän kaipaisi enemmän nykyarkkitehtuurissa.

Juan A Sanchez ja Vincent Morales KAUH arkkitehdeistä pitivät keskittyneen luennon arkkitehdin yleensä vähemmälle jääneestä työkentästä, ulkoalueista ja puistoista. He esittelivät yhden projektin, puistosuunnitelman Andalusiaan, mikä oli mietitty huolella jokaista yksityiskohtaa myöten. He korostivat riittävän ajan merkitystä suunnitteluprosessissa. Tärkein elementti heidän mukaansa puistokokonaisuudessa oli puhdas vesi.

Ville Hara AVANTO arkkitehdeistä puhui pienemmistä projekteista, Korkeasaareen Kupla-näköalatornista, Pyhän Laurin kappelista Vantaalla ja Löyly-saunasta Hernesaaressa Helsingissä. Toimiston isompi työ, kylpylähotelli taivallahteen oli rakennuslupavaiheessa ja sen yhteydessä hän pohti kylpemisen kulttuurin hyviä elementtejä. Lopuksi Ville painotti oikeaa asennetta suunnittelutyössä, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja luontokadon hillitseminen ei tarkoita suuria puheita, vaan tekoja, pieniäkin. Hän oli laskenut oman henkilökohtaisen hiilijalanjälkensä ja kertoi sen kuulijoille.

Juana Sanchez, Granadassa toimivan DJ Arquitecturan osakas ja Malagan yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori, esitteli veistoksellisia ja omintakeisia töitään Malagassa ja Granadassa. Malagan yliopiston sisäpihan intervertioon tutustutiin myös paikan päällä. Projekti oli myös ehdolla viimeisimmän Mies Van der Rohe-palkinnon saajaksi.

Selina Anttinen painotti omassa puheenvuorossaan vuorovaikutuksen ja empaattisuuden merkitystä arkkitehtuurissa. Hän esitteli Anttinen Oiva Arkkitehtien Helsinkiin suunnittelemia merkkirakennuksia alkaen Helsingin yliopiston Kaisa- kirjastosta päättyen pian valmistuvaan Katajanokan laiturin toimisto- ja hotellirakennukseen.

Fernando Perez del Pulgar, professori ja 969Arquitectosin perustajaosakas esitteli valikoiman pieteetillä suunniteltuja ja huolellisesti rakennettuja yksityisasuntoja. Fernandon mukaan kotien suunnittelu työ on kuin räätälin työtä, jossa laadukkaat materiaalit sovitetaan saumattomasti ihmisten toiveiden ja tarpeiden ylle.

 

Toisen päivän teemana oli ” From Conditions to Ideas”

Ferran Ventura kertoi yliopistolla opiskelijoiden kanssa tekemistään projekteista ja kokeiluluontoisista, uuteen teknologiaan perustuvista tilakokemuksista. Hän oli hankkeissaan tehnyt yhteistyötä yliopistolla muun alan asiantuntijoiden kanssa. Tilojen aurinkosuojaus, ilmastointi ja kosteusolosuhteet olivat tekoälyllä hallittuja. Hän kuitenkin korosti esitelmänsä lopussa arkkitehdin roolia fyysisen tilan synnyttäjänä. Symposiumin luentotila Malagan yliopistossa paljastui hänen suunnittelemaksi.

Loppukeskustelussa luennoitsijat päätyivät pohtimaan arkkitehdin ammatinharjoittamisen motiiveja ja merkitystä. Keskustelu oli mielenkiintoista ja etenkin lopussa syväluotaavaa. Moderaattorina toiminut Vincent Morales haastoi panelisteja mm. empatian rajoista arkkitehtuurissa. Selina Anttisen mielestä empaattisuus arkkitehtuurissa on erittäin tärkeää, mutta lopullinen päätösvalta suunnitteluratkaisuista on oltava arkkitehdeillä.

Suurlähettiläs Sari Rautio päätti symposiumin sanomalla, että loppukeskustelussa luennoitsijat eivät puhuneet pelkästään sanoja järjellään, vaan myös tuntemuksia sydämellään. Tämä oli hyvä lopetus kaksipäiväiselle vuoropuhelulle kesäisessä Malagassa.

Matti Sanaksenaho ja Mikko Summanen

 

 

    • Yhteystiedot
  • 3A:n (ATL, Archinfo ja SAFA) yhteinen ympäristöpolitiikka:

  • Olemme mukana tukemassa rakennetun ympäristön kestävää kehittämistä tuleville sukupolville, jatkuvasti lisää oppien ja aktiivisesti uusia ratkaisuja etsien.

  • Haluamme näyttää esimerkkiä, nostaa ympäristövastuun teemoja keskusteluun ja haastaa muita arkkitehtuurin alan toimijoita mukaan systemaattiseen ympäristötyöhön.

  • Ekokompassin logo
  • Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry
    Hämeentie 19, 00500 HELSINKI

    • Facebook
    • Twitter
  • Tekniikasta vastaa MEOM