Arvoa arkkitehtuurista /

OP Vallila

Arkkitehtuurisuunnittelu Arkkitehtitoimisto JKMM Oy
Tilaaja OP-ryhmä
Urakoitsija Haahtela-yhtiöt
Sijainti Gebhardinaukio 1, Vallila, Helsinki
Laajuus 132 000 m2
Valmistuminen 2017
Suunnittelu 2011 (kutsukilpailu)

OP-ryhmän suurieleisesti veistetty julkisivu ottaa vahvasti paikkansa Helsingin “wallstreetillä”. Näyttävä pankkikortteli kätkee sisäänsä 5 000 finanssialan työntekijän työpaikat, lukuisia ravintoloita, gallerian ja pankkikonttorin.

Suunnitteluprosessin aikana uudisrakentamisen määrä moninkertaistui. Teollisuuskadun varrelta purettiin kaikkiaan kuusi toimistotaloa, joista nuorin oli vuodelta 1991. Kokonaan uudistuneen julkisivun rinnalla on säilytetty myös vanhaa. Myös sisätiloissa uuden ja vanhan liitto näkyy vaihtelevina rakennuskerrostumina.

OP-ryhmän 132 000 neliömetrin suurkortteli Vallilassa toimii työpaikkana 5000 finanssialan työntekijälle. Toimistokokonaisuus on rakennettu vuonna 2011 järjestetyn kutsukilpailun voittaneen työn, JKMM:n Siivet, pohjalta. Muita kilpailuun kutsuttuja toimistoja olivat Anttinen Oiva Arkkitehdit, Helin Co, Lahdelma & Mahlamäki sekä Verstas Arkkitehdit. Voittanut ehdotus käsitti Teollisuuskadun julkisivun uudelleen muotoilun sekä Vääksynkadun kulmauksen uudisrakennuksen.

Suunnitteluprosessin aikana uudisrakentamisen määrä moninkertaistui. Teollisuuskadun varrelta purettiin kaikkiaan kuusi toimistotaloa, joista nuorin oli vuodelta 1991. (*17 Purkaminen mahdollisti kompromissittoman, yhtenäisen julkisivun rakentamisen Teollisuuskadun suuntaan. Pitkää kahdeksankerroksista julkisivurintamaa on jäsennelty veistämällä ja halkomalla rakennusmassaa suurieleisesti. Puu-Vallilan puoleiset vanhat toimistorakennukset säilytettiin. Vaihtelevat rakennuskerrostumat ovat läsnä myös sisätiloissa.

Uusi pankkikortteli otettiin käyttöön vuonna 2015. Korttelin viimeinen uudisosa valmistui kaksi vuotta myöhemmin Teollisuuskadun ja Vääksynkadun kulmaukseen. Pääty on viisikerroksinen ja erottautuu päämassasta poikkeavalla ikkunasommittelullaan.

Toiminnallisesti kortteli jakautuu kolmeen pystysuoraan vyöhykkeeseen: alimpana paikoitus, maantasokerroksissa palvelut ja ylimpänä työtilat. Kaikkiaan kerroksia on yksitoista.

Lukuisat henkilöstöravintolat sijaitsevat korttelin sydämessä, katetun sisäpihan keskiössä. Ravintoloiden ympärille kiertyy koko korttelia palveleva sisäkatu. Valoisaan, korkeaan keskiosaan aukeaa näkymiä ympäröivistä toimisto-, kokous- ja palvelutiloista. Korttelin työntekijöitä ohjataan liikkuvan työntekemisen tapaan — kaikkiaan 90% tiloista ovat avoimia tiloja (*18, oma työhuone löytyy ainoastaan konsernin pääjohtajalta. (*19

Yleisöllä on pääsy pohjakerroksen galleriatilaan ja pankkikonttoriin sekä Vääksynkadun kulmassa sijaitsevaan kahvilaan.

Rakennuksen eteläjulkisivu on luonnonkiveä ja rappausta. Sisätiloissa on käytetty luonnonmateriaaleja ja sisustuksessa on suosittu suomalaista muotoilua. Rakennuksen julkisivun geometria on rakenteellisesti haastava. Ikkunasovitukset ja talotekniikkaa sisäänsä kätkevä sisäpihan valokaton tukirakenne olivat yksityiskohdiltaan poikkeuksellisen vaativia suunniteltavia ja toteutettavia. Kilpailun voittaessaan JKMM oli toiminut kolmetoista vuotta ja toteuttaneet useita julkisia rakennuksia. Hankkeen jälkeisinä vuosina toimisto on kasvanut väkiluvultaan yhdeksi Suomen suurimmista arkkitehtitoimistoista.

17 Jussi Vuori. Arkkitehtilehti 3/2016.
18 Jukka Hämäläinen. “Eihän tällaista voi olla Suomessa! — Huima konttorijätti avautui Helsinkiin.” Helsingin uutiset. 10.9.2015.
19 Opastettu kierros OP Vallilassa.

Tutkimme vuoden 2018 aikana tämän kohteen arvoja. Julkaisemme tutkimustulokset loppuvuoden aikana.

 

Tutustu kohteisiin