Arvoa arkkitehtuurista /

Suvelan kappeli

Arkkitehtuurisuunnittelu Arkkitehtitoimisto OOPEAA Oy
Tilaaja Espoon evankelis-luterilainen seurakuntaryhmä
Urakoitsija YIT Rakennus Oy Helsinki
Sijainti Kirstintie 4, Suvela, Espoo
Laajuus 2150m2
Valmistuminen 2016

Espoon Suvelassa kappelista kasvoi hengellisen kokoontumispaikan lisäksi kylämäinen kohtaamispaikka alueen perheille ja koululaisille. Suojaisa rakennus kutsuu tapahtumilla ja asukaspuiston kanssa yhdessä käytettävillä tiloilla viihtymään myös hengellisten tilaisuuksien ulkopuolella.

Suvela on 1970-luvun elementtitalojen hallitsema 12 500 asukkaan monikulttuurinen kaupunginosa. Kasvavan väestön tarpeisiin vastaamisen lisäksi Kappeli kokoaa alueella evankelis-luterilaisen seurakunnan ajan saatossa hajaantuneet toiminnot yhteen.

Suvela on Espoon keskuksessa sijaitseva 12500 asukkaan kaupunginosa. 2000-luvulla alueen väestörakenne on muuttunut voimakkaasti monikulttuurisempaan suuntaan. Loppuvuodesta 2017 (*7 vieraskielisten osuus väestöstä oli 35,9%. Luku on pääkaupunkiseudun toiseksi korkein. (*8 Alueen rakennuskannan hallitsevassa osassa ovat 1970-luvun elementtikerrostalot. (*9

Vuonna 2019 Kirstinmäellä alkaa Suvelan Onni -asemakaavan mukainen massiivinen purku- ja uudelleenrakentamishanke, jolla pyritään vaikuttamaan alueen eritymiseen. (*10

Vuonna 2016 valmistunut Suvelan kappeli sijaitsee saman tien varrella puolen kilometrin päässä muutosalueesta. Rakennus kokoaa Espoon evankelis-luterilaisen seurakuntaryhmän tilat, jotka sijaitsivat aiemmin hajallaan kolmessa eri toimipisteessä. Vanhat tilat olivat käymässä alueen asukasluvun kasvaessa pieniksi. Rakennus on kiinni tiessä rajaamassa katutilaa kaupungin toiveen mukaisesti. (*11 U-mallinen rakennusmassa kasvaa kadulle päin suojaten sisäpihaa. Pääsisäänkäynnille on kulku sisäpihan kautta, jonne rakennuksen muut tilat avautuvat. (*12 Monitoiminnallinen rakennus käsittää kaksi seurakuntasalia, toimistotiloja, nuoriso- ja lapsityön toimitilat sekä askartelutilan.

Rakennuksella tavoiteltiin “kyläkeskusmaisuutta” pelkän hengellisen kokoontumispaikan sijaan. (*13 Askartelutilaa käytetään yhdessä Espoon kaupungin asukaspuiston kanssa. Asukaspuistot ovat avoimia maksuttomia tiloja, jotka tarjoavat pienille koululaisille valvottua aamu- ja iltapäivätoimintaa. (*14 Tilojen tavoitteena on mahdollistaa myös lasten perheiden kohtaaminen tapahtumien kautta. (*15 Monitoiminnallisuus näkyy myös seurakuntasalissa, joka on jaettavissa pieneen ja suureen saliin tai yhdistettävissä yhdeksi suureksi tilaksi.

Materiaaleilta toivottiin pitkäikäisyyttä. Rakennuksen kaikki julkisivut sekä monimuotoinen polveileva katto on kauttaaltaan verhoiltu kuparilla. Sisätiloissa on käytetty suomalaista kuusirimaa, lattia on betonivalua. (*16 Rakennuksen suunnitellut OOPEAA:n Anssi Lassila on aiemmin suunnitellut Kärsämäen paanukirkon sekä Klaukkalan ja Kuokkalan kirkot. Rakennus on siis jo neljäs arkkitehdin suunittelema kirkkorakennus 15 vuoden aikana.

7 Elina Väntönen. “Pääkaupunkiseudulle syntyy maahanmuuttajien keskittymiä”. Helsingin Sanomat. 29.4.2011.
8 Helsingin seudun aluesarjat -tilastokanta, Helsingin kaupungin tietokeskus, Tilastokeskus, 2017.
9 4. Suvelan syke-klinikan loppuraportti. Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry. 2010.
10 Seppo Korkman. “Kirstinmäkeen halutaan myös omistusasuntoja – Yhteisöllisyys on jättimäisen vuokrataloalueen voimavara”.
Länsiväylä. 16.10.2017.
11 Matti A. Kallio. “Suvelan kappeli tehtiin kaikille”. Projektiuutiset. 10.10.2016.
12 Arkkitehtilehti.
13 Ibid.
14 www.espoo.fi/fi-FI/Kasvatus_ja_opetus/Varhaiskasvatus/Avoin_varhaiskasvatus_ja_kerhot/Asukaspuistot.
15 www.espoonseurakunnat.fi/kirkot-ja-tilat/kappelit/suvelan-kappeli.
16 Peter MacKeith. Arkkitehtilehti. 1/2017

Tutkimme vuoden 2018 aikana tämän kohteen arvoja. Julkaisemme tutkimustulokset loppuvuoden aikana.

 

Tutustu kohteisiin